ΑΛΒΑΝΙΑ

Αλβανία: Από 620 χιλ, τουρίστες το 2005, στα 3 εκ. το 2014

Διεθνές συνέδριο το οποίο μάλιστα συμπεριέλαβε στις επίσημες εκδηλώσεις του, πραγματοποίησε τη Δευτέρα που μας πέρασε στα Τίρανα της Αλβανίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Θέμα του συνεδρίου ήταν η εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η διερεύνηση τρόπων διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου για περιοχές που είτε λόγω φυσικών αιτιών, καιρικών συνθηκών είτε λόγω άλλων καταστάσεων όπως θρησκευτικές, σχολικές και άλλες περιόδους αργίας, περιορίζουν το εύρος του χρόνου στον οποίο υποδέχονται επισκέπτες.
Στο συνέδριο συμμετείχαν στελέχη κρατικών και επαγγελματικών φορέων τουρισμού από τα Βαλκάνια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (που ήταν και ο οργανωτής του συνεδρίου) εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο δυνατό βαθμό, αφού στις εργασίες συμμετείχε ο πρόεδρός του Taleb Rifai, ενώ συμμετείχαν επίσης κυβερνητικά στελέχη από την Αλβανία, τη FYROM την Κροατία κ.α.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε η Αλβανίδα Υπουργός Τουρισμού Eglantina Gjermeni η οποία υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι μία γέφυρα συνένωσης και συνεργασίας μεταξύ χωρών, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα βασικό κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής. Στόχος της Αλβανίας, κατά την κα Gjermeni, είναι η μετατροπή της Αλβανίας και των τουριστικών της περιοχών σε έναν προορισμό για όλο το χρόνο, με μοντέλα που θα περιορίζουν την εποχικότητα και θα αυξήσουν το χρόνο παραμονής των τουριστών στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Taleb Rifai δήλωσε ότι η Αλβανία κάνει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και αυξανει συνεχώς τον αριθμό των τουριστών που υποδέχεται. Ωστόσο, εκτίμησε ότι, αν λάβει κανείς τις δυνατότητες που η χώρα παρέχει, ο αριθμός τουριστών που υποδέχεται παραμένει πολύ χαμηλός: «Είμαστε εδώ μαζί με όλους τους γείτονές σας για να εκφράσουμε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη μας για το μέλλον του τουρισμού της Αλβανίας και του σπουδαίου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».
Αναφερόμενος, μάλιστα, σε συγκεκριμένα στοιχεία, προσέθεσε: «Ο διεθνής τουρισμός κατάφερε ένα νέο ρεκόρ το 2013, πετυχαίνοντας το νούμερο του ενός δισ. τουριστών παγκοσμίως και με τζίρο 1,4 τρις δολάρια, κάτι το οποίο αποτελεί επίσης ρεκόρ. Στόχος μας είναι το 2020 ο αριθμός αυτός να φτάσει το 1,8 δισ. τουρίστες και, ως εξαιρετικό δείγμα είναι η Αλβανία, που από τους 620.000 τουρίστες το 2005, αύξησε τους επισκέπτες της στους 2.4 εκ. το 2013, όταν τη φετινή χρονιά φαίνεται να κλείνει η σαιζόν στα 3 εκ. τουρίστες!»

ΠΗΓΗ http://www.corfupress.com/v3/oikonomia-tourismos/40221-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%AE%CE%B3%CE%B5-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top