ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλβανία: Η αντιπολίτευση επέστρεψε στην Βουλή

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας επέστρεψε σήμερα στο Κοινοβούλιο, μετά από πέντε μήνες απουσίας. Η συμφωνία, που έβαλε τέλος στην άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής, υπεγράφη χθες τα μεσάνυχτα, με τη μεσολάβηση των ευρωβουλευτών, Έντουαρντ Κουκάν και Κνουτ Φλάνκενστάιν.

Η αντιπολίτευση είχε προχωρήσει σε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση των σοσιαλιστών για αντισυνταγματική συμπεριφορά και για έλλειψη σεβασμούς στις αποφάσεις των δικαστηρίων και άλλων ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων. Η συμφωνία που υπεγράφη τα μεσάνυχτα αποτελείται από τέσσερα σημεία που έχουν ως εξής:

– Η αντιπολίτευση επιστρέφει στο Κοινοβούλιο και επανακτά πλήρως τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα της, τερματίζοντας το μποϊκοτάζ του Κοινοβουλίου και των Επιτροπών του. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα χρησιμοποιήσει ειδική πλειοψηφία των 3/5, παρακάμπτοντας την αντιπολίτευση, αλλά θα συνεργαστεί με την αντιπολίτευση να βρουν συναινετική λύση για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπου αυτό είναι δυνατό .

– Όλα τα κόμματα θα συμβάλουν στον πολιτικό διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να διεξαχθεί πρώτα στο Κοινοβούλιο και θα σεβαστούν το Σύνταγμα και θα εφαρμόζουν συστηματικά τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η κυβερνώσα πλειοψηφία και η αντιπολίτευση θα αναλάβουν την επανεξέταση των κανόνων, σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Εξεταστικών Επιτροπών, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

– Η αντιπολίτευση και η κυβερνώσα πλειοψηφία δεσμεύονται να συνεργαστούν με συναινετικό τρόπο, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο θέμα των ατόμων με ποινικό μητρώο, που επιδιώκουν να εκλεγούν ή να διοριστούν σε δημόσιο λειτούργημα, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με τη βοήθεια της Επιτροπής της Βενετίας .

-Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, θα στηρίξουν τη συμφωνία αυτή.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Αλβανία όμως, σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός ότι 25 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το πολιτικό κατεστημένο δεν καταφέρνει να λειτουργεί χωρίς την ευρωπαϊκή μεσολάβηση.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top