ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλβανοί στην Ελλάδα: Ένα ντοκιμαντερ για την ζωη των Αλβανών στην Ελλάδα που σίγουρα θα σας συγκινήσει! ΒΙΝΤΕΟ

 

Αλβανοί στην Ελλάδα: Ένα ντοκιμαντερ για την ζωη των Αλβανών στην Ελλάδα που σίγουρα θα σας συγκινήση

Το πρόγραμμα Οι Βιντεο-ιστορίες ζωής μεταναστών είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταναστών και Ελλήνων. Πρόκειται για 20 ταινίες μικρού μήκους οι οποίες μεταφέρουν την καθημερινότητα του μετανάστη που διαμένει στην Ελλάδα με τρόπο που συνδυάζει την εμπειρία και την αντίληψη τόσο των μεταναστών όσο και των Ελλήνων. Ακολουθώντας τη μεθοδολογία του συμμετοχικού βίντεο, μετανάστες και Έλληνες συνέβαλαν ενεργά στη διαμόρφωση του έργου σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής του.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ALBANIANS.GR ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK.

 

Μετά από εκπαίδευση στη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων καταγραφής και στη θεωρία της κινηματογραφικής αφήγησης, με έμφαση στις ιστορίες ζωής και στο ντοκιμαντέρ παρατήρησης, 20 μετανάστες και 20 Έλληνες δουλεύοντας σε ζεύγη (ένας μετανάστης με έναν Έλληνα) κινηματογράφησαν τις ιστορίες ζωής 5 ομάδων μεταναστών (Αιγύπτιοι στη Θεσσαλονίκη, Αλβανοί στην Κρήτη, Ινδοί στην Αττική, Νιγηριανοί και Ουκρανοί στην Αθήνα). Οι κινηματογραφικές αφηγήσεις εστιάζονται σε 4 βασικές θεματικές της καθημερινότητας (οικογένεια, εργασία, τέχνη και την ιδέα «εδώ και εκεί»)

 

ΜΕΡΟΣ 1

Αλβανοί στην Ελλαδα : Një mini dokumentar rreth jetës së shqiptarve në Greqi. Do ishte mirë për të gjithë ne të mendonim për njëri tjetërin..të kemi dashuri dhe të mos jemi hasëm me njëri tjetërin 🙂

Να είσαι με το αίμα σου κοντά

Η Άννα-Μαρία (Gerana) Vila μεγάλωσε στην Κρήτη και σήμερα σπουδάζει γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο, στο Ρέθυμνο. Περιγράφοντας τη ζωή της στην Ελλάδα μιλάει με ζεστασιά και σεβασμό για την οικογένειά της, για το «αίμα» της. Αν και διατηρεί στενή επαφή με την Αλβανία, η ίδια νιώθει πολίτης του κόσμου και ονειρεύεται να ταξιδέψει, να εργαστεί και να ζήσει και αλλού.

 

 

ΜΕΡΟΣ 2

Ju ftojmë të ndiqni pjesën e dytë të dokumentarit për Shqiptarët në Greqi

Η ποίηση είναι σαν μια μέρα

Η Klarita Selmani ζει και εργάζεται στην Κρήτη. Επηρεασμένη από την προφορική λογοτεχνική παράδοση της Νότιας Αλβανίας, απ’ όπου κατάγεται, και την παράδοση της κρητικής μαντινάδας, γράφει ποιήματα κυρίως στην αλβανική γλώσσα. Διατηρεί στενές σχέσεις με άλλους ποιητές, με τους οποίους ανταλλάσσει ιδέες και κριτικές σκέψεις στο διαδίκτυο, και ελπίζει στο μέλλον να δημοσιεύσει το ποιητικό της έργο.

 

 

 

ΜΕΡΟΣ 3

Με νιώθουν σαν παιδί τους

Ο Bardhi Adhurim αφηγείται τις εμπειρίες της ζωής του ως ξένος και εργαζόμενος στην Ελλάδα. Μιλάει για τα πολλά και δύσκολα επαγγέλματα που αναγκάστηκε να κάνει για να επιβιώσει και πώς η Κρήτη και οι Κρητικοί –ιδίως τα αφεντικά του– τον κέρδισαν, η μια με τη φυσική της ομορφιά και οι άλλοι με την ανθρωπιά τους.

 

https://www.youtube.com/watch?v=OyMZiQ1KPvU
ΜΕΡΟΣ 4

Δυο χώρες, καμία πατρίδα

Μετά από 12 χρόνια απουσίας, ο Daniel Ismaili αισθάνεται αμφίθυμα απέναντι στην πατρίδα του, την Αλβανία. Κάθε φορά που την επισκέπτεται νιώθει μια έντονη ανησυχία –του λείπει η νέα του πατρίδα, η Κρήτη. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, ο Daniel στεναχωριέται με το ενδεχόμενο ενός νέου εκπατρισμού, με την επιστροφή στην Αλβανία, όπως έχουν ήδη κάνει πολλοί συμπατριώτες του.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top