Ειδήσεις για μετανάστες

Αλλάζει ο νόμος περί ιθαγένειας και πολιτογράφησης?

Αλλάζει ο νόμος περί ιθαγένειας και πολιτογράφησης?

Αλλάζει το καθεστώς απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Αθήνα 9.84, μέσα στις επόμενες μέρες ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης θα φέρει σχετική διάταξη στη Βουλή βάσει της οποίας περνά εκ νέου στην δικαιοδοσία του υπουργείου το τμήμα Ιθαγένειας, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και εντάσσεται στην Γενική Γραμματεία Εκλογών καθώς και οι τρεις του επιτροπές Πολιτογράφησης.

Στο πλαίσιο της μεταφοράς της αρμοδιότητας το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά την απλοποίηση της διαδικασίας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από τους αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην χώρα τουλάχιστον επτά χρόνια.

Οι αλλαγές στην όλη διαδικασία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών έχουν να κάνουν, σε πρώτη φάση, με τις εξετάσεις γλωσσομάθειας που δίνουν οι αλλοδαποί στις επιτροπές Πολιτογράφησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, στόχος του υπουργείου είναι να κάνει πιο βατές τις εξετάσεις των αλλοδαπών, καθώς σήμερα εκφράζονται πολλά παράπονα από τους εξεταζόμενους ως προς την ύλη που πρέπει να έχουν διαβάσει για να πετύχουν στις εξετάσεις. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να γίνονται συχνότερα εξετάσεις απόκτησης ιθαγένειας ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην περιμένουν κάποιους μήνες και χρόνια προκειμένου να οριστούν οι ημερομηνίες των εξετάσεων. Να σημειωθεί ότι, σήμερα οι υποψήφιοι για την ελληνική ιθαγένειας θα πρέπει να γνωρίζουν ελληνική ιστορία και γεωγραφία, ενώ μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών τους παρέχεται δωρεάν η εξεταστέα ύλη. Οι εξετάσεις είναι προφορικές ώστε οι εξεταστές να διαπιστώνουν αν οι υποψήφιοι έλληνες γνωρίζουν καλά την γλώσσα της νέας τους πατρίδας.

Σε δεύτερη φάση το υπουργείο Εσωτερικών θα ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής των κριτηρίων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Γι αυτό το θέμα θα υπάρξει δημόσιος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις και η όλη διαδικασία των κριτηρίων να μην αδικεί τους αλλοδαπούς που θέλουν να παραμείνουν στην χώρα ως έλληνες.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα υπάρχουν αρκετές χιλιάδες αλλοδαποί που δεν είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να νομιμοποιηθούν με το νόμο Παυλόπουλου. Ο κόσμος αυτός ζει και εργάζεται κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζει παράνομη την διαμονή τους στην χώρα άσχετα αν ζουν στην Ελλάδα πολλά χρόνια, έχουν δημιουργήσει οικογένειες και έχουν αναπτύξει και επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ο στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο τρέχον έτος να έχει ολοκληρώσει και νομοθετήσει όλες τις αλλαγές στην νομοθεσία περί απόκτηση ιθαγένειας. Παράλληλα, ενδέχεται να γίνουν και αλλαγές στην όλη διαδικασία απόκτησης αδειών παραμονής – εργασίας, καθώς υπάρχουν πολλά παράπονα για κυκλώματα τα οποία αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τους αλλοδαπούς.

ΠΗΓΗ http://www.athina984.gr/2017/02/07/allazi-o-nomos-peri-ithagenias/

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top