ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλβανία: Απαγόρευση οικοδομικής δραστηριότητας σε ιστορικές πόλεις

Την απαγόρευση οποιασδήποτε οικοδομικής

Την απαγόρευση οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας σε ορισμένες από τις ιστορικές πόλεις της χώρας αποφάσισε η κυβέρνηση της Αλβανίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στον χώρο της οικοδόμησης, με τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη την επικράτεια.

 

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, την απόφαση να τεθούν άμεσα υπό προστασία οι πρώτες τρεις πόλεις – Μπεράτι, Αργυρόκαστρο και Κρούια – λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών αξιών που εκπροσωπούν.

 

Ο κ. Ράμα τόνισε ότι σε αυτές τις τρεις πόλεις, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δεν θα χορηγείται πλέον καμιά άδεια οικοδομικής δραστηριότητας.

 

«Η πολιτιστική μας κληρονομιά διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Αποφασίσαμε να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε διαδικασία για τη χορήγηση νέων αδειών οικοδόμησης στο Μπεράτι, στο Αργυρόκαστρο και στην Κρούια. Κυρίως το Μπεράτι και το Αργυρόκαστρο, που συνιστούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σήμερα αποτελούν ουσιαστικά εικόνες καταστροφής, λόγω των λανθασμένων πολιτικών και της απληστίας τα τελευταία 20 χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

 

Αναφερόμενος στο Αργυρόκαστρο, ο κ. Ράμα υπενθύμισε ότι «η πόλη αυτή βρίσκεται στον “κόκκινο κατάλογο” της UNESCO, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο 18 μήνες προθεσμίας για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να παραμείνει στη λίστα αξιών της παγκόσμιας κληρονομιάς, διαφορετικά θα διαγραφεί από τον κατάλογο των προστατευόμενων πόλεων που ανήκουν σ’ αυτήν».

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, παρόμοια μέτρα θα ληφθούν και για άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Τίρανα.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top