ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλβανοί στην Κρήτη Δυο χώρες, καμία πατρίδα VIDEO

Αλβανοί στην Κρήτη Εδώ και Εκεί Δυο χώρες, καμία πατρίδα

 

Τέσσερις ξεχωριστές ιστορίες, αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα

Δυο χώρες, καμία πατρίδα

Μετά από 12 χρόνια απουσίας, ο Daniel Ismaili αισθάνεται αμφίθυμα απέναντι στην πατρίδα του, την Αλβανία. Κάθε φορά που την επισκέπτεται νιώθει μια έντονη ανησυχία –του λείπει η νέα του πατρίδα, η Κρήτη. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, ο Daniel στεναχωριέται με το ενδεχόμενο ενός νέου εκπατρισμού, με την επιστροφή στην Αλβανία, όπως έχουν ήδη κάνει πολλοί συμπατριώτες του.

Δειτε το video εδώ VIDEO

 

Η ποίηση είναι σαν μια μέρα

Η Klarita Selmani ζει και εργάζεται στην Κρήτη. Επηρεασμένη από την προφορική λογοτεχνική παράδοση της Νότιας Αλβανίας, απ’ όπου κατάγεται, και την παράδοση της κρητικής μαντινάδας, γράφει ποιήματα κυρίως στην αλβανική γλώσσα. Διατηρεί στενές σχέσεις με άλλους ποιητές, με τους οποίους ανταλλάσσει ιδέες και κριτικές σκέψεις στο διαδίκτυο, και ελπίζει στο μέλλον να δημοσιεύσει το ποιητικό της έργο.

Δειτε το video εδώ VIDEO

 

 

Να είσαι με το αίμα σου κοντά

Η Άννα-Μαρία (Gerana) Vila μεγάλωσε στην Κρήτη και σήμερα σπουδάζει γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο, στο Ρέθυμνο. Περιγράφοντας τη ζωή της στην Ελλάδα μιλάει με ζεστασιά και σεβασμό για την οικογένειά της, για το «αίμα» της. Αν και διατηρεί στενή επαφή με την Αλβανία, η ίδια νιώθει πολίτης του κόσμου και ονειρεύεται να ταξιδέψει, να εργαστεί και να ζήσει και αλλού.

Δειτε το video εδώ VIDEO

Με νιώθουν σαν παιδί τους

Ο Bardhi Adhurim αφηγείται τις εμπειρίες της ζωής του ως ξένος και εργαζόμενος στην Ελλάδα. Μιλάει για τα πολλά και δύσκολα επαγγέλματα που αναγκάστηκε να κάνει για να επιβιώσει και πώς η Κρήτη και οι Κρητικοί –ιδίως τα αφεντικά του– τον κέρδισαν, η μια με τη φυσική της ομορφιά και οι άλλοι με την ανθρωπιά τους.

Δειτε το video εδώ VIDEO

 

ΠΗΓΗ http://www.videolifestories.org/?cat=28&lang=el

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top