ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση 18,4% των αλβανικών εξαγωγών

Αύξηση 18,4% κατέγραψε η αξία των

Αύξηση 18,4% κατέγραψε η αξία των αλβανικών εξαγωγών το επτάμηνο του 2013 (Ιανουάριος-Ιούλιος) και διαμορφώθηκε σε 142 δισ. λεκ, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Στατιστικής της βαλκανικής αυτής χώρας (INSTAT).

 

Η ανοδική τάση οφείλεται – κυρίως – στη θετική πορεία των εξαγωγών των κλάδων των ορυκτών, καυσίμων, ένδυσης και υπόδησης. Αντίθετα, οι εξαγωγές των κλάδων κατασκευών και μετάλλων κινήθηκαν πτωτικά την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του INSTAT.

 

Τους πρώτους επτά μήνες του 2013, η αξία των εξαγωγών ορυκτών, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε σε 58,4 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση 46%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Οι εξαγωγές αυτής της ομάδας υπηρεσιών και προϊόντων αντιστοιχούν στο 41% του συνόλου των αλβανικών εξαγωγών για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2013.

 

Οι εξαγωγές ένδυσης και υπόδησης «ανάρρωσαν» έπειτα από μια τετραετή πορεία πτώσης. Στη διάρκεια του επταμήνου 2013, οι εξαγωγές της προαναφερθείσας ομάδας υπηρεσιών και προϊόντων σημείωσαν άνοδο 10%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 και η αξία τους ανήλθε σε 41,2 δισ. λεκ, αντιστοιχώντας στο 29% του συνολικού όγκου των αλβανικών εξαγωγών για το πρώτο επτάμηνο του 2013.

 

Οι εξαγωγές δομικών υλικών σημείωσαν πτώση 15% σε ετήσια βάση και η αξία τους διαμορφώθηκε περίπου σε 19,6 δισ. λεκ.

 

(1 ευρώ=140,3 λεκ)

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top