Ειδήσεις για μετανάστες

Άδειες διαμονής για εξαιρετικούς λόγους από τις Αποκεντρωμένες Διοίκησης. Τι αλλάζει

Άδειες διαμονής για εξαιρετικούς λόγους από τις Αποκεντρωμένες Διοίκησης Τι αλλάζει

Πριν μερικές μέρες  ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό, με απόφαση του, να “ανακαθορίζει τις αρμόδιες αρχές έκδοσης των αδειών διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών”.
Η ρύθμιση αφορά τη μεταφορά της αρμοδιότητας της έκδοσης των αδειών για εξαιρετικούς λόγους από τις υπηρεσίες του υπουργείου σε αυτές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Δεν είναι ακόμα γνωστό το πότε θα αρχίσει αυτή η ρύθμιση να εφαρμόζεται , άλλα όταν αρχίσει να εφαρμόζετε θα επιφέρει πολλές θετικές αλλαγές στους μετανάστες που περιμένουν να
νομιμοποιηθούν, άλλα και στους υπαλλήλους του Υπουργείου.

H άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους αφορά μετανάστες οι οποίοι έχουν συνεχή αποδεδειγμένη παραμονή στην Ελλάδα για τα τελευταία 7 χρόνια.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν. 4251/2014,  Αίτημα χορήγησης άδειας για εξαιρετικούς λόγους εξετάζεται μόνον εφόσον ο ενδιαφερόμενος πολίτης τρίτης χώρας προσκομίζει:

(α) θεώρηση εισόδου η οποία έχει χορηγηθεί από ελληνική προξενική αρχή τουλάχιστον τρία έτη πριν την υποβολή αίτησης ή

(β) οριστικό τίτλο διαμονής, ανεξάρτητα από την αρχή εκδόσεώς του, του οποίου η ισχύς έχει λήξει,

(γ) διαβατήριο σε ισχύ,

(δ) παράβολο ύψους 300 ευρώ, καθώς και

(ε) έγγραφα που στοιχειοθετούν ότι έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την παραμονή του εντός της ελληνικής επικράτειας.

Κατ’ εξαίρεση δεν απαιτείται η προσκόμιση των υπό στοιχείου α’ και β’ εγγράφων, εφόσον ο ενδιαφερόμενος αποδεικνύει με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας το πραγματικό γεγονός της διαμονής του στη χώρα για επτά τουλάχιστον συνεχή έτη

Τι αλλάζει με την νέα ρύθμιση

Μέχρι τώρα οποίος μετανάστης έχει την δυνατότητα να καταθέσει για άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους έπρεπε να το κάνει στο υπουργείο , στον Πειραιά. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να έρθει από οποιαδήποτε γωνία της Ελλάδας στην Αθήνα για να καταθέσει για την άδεια διαμονής

Αυτή η ρύθμιση  θα διευκολύνει και αυτούς οι οποίοι αιτούνται άδεια παραμονής, οι οποίοι πλέον θα καταθέτουν στις περιφέρειες τους χωρίς να είναι αναγκασμένοι να έρχονται στην Αθήνα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που επιλύει αυτή η ρύθμιση, όταν θα αρχίσει η εφαρμογή της, είναι ότι θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος παραλαβής και εξέτασης του αιτήματος. Τώρα στο υπουργείο καταθέτεις μόνο κατόπιν ραντεβού, που μπορεί να πάρει 2-3 μήνες για να κλείσεις ραντεβού, και ο μέσος όρος παραλαβής της απάντησης είναι τουλάχιστον  ενάμιση χρόνο από την ημερομηνία κατάθεσης.

Όπως τόνισε και ο υπουργός στην Βουλή “αυτή τη στιγμή έχουμε βρει κι έχει φτάσει ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων τις εικοσιδυόμισι χιλιάδες. Τις διεκπεραιώνουν οκτώ υπάλληλοι. Κάθε μέρα παραλαμβάνουμε περίπου εκατό και κάθε μέρα εκδίδονται περίπου δεκαπέντε αποφάσεις. Αυτό το χάος, λοιπόν, θα επιβαρύνει συνέχεια την κατάσταση.”

Η παραπάνω δήλωση του υπουργού είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί , και ευελπιστούμε ότι η νέα ρυθμιστή που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή θα αλλάξει ριζικά αυτήν την κατάσταση.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top