ΑΛΒΑΝΙΑ

8 Αυγούστου 1991 26 χρόνια πριν το πλοίο “Vlora” δένει στο Μπάρι με 10.000 Αλβανούς μετανάστες Φώτο

Το 1991 η κομουνιστική Αλβανία είναι υπό κατάρρευση. Οι Αλβανοί μεταναστεύουν μαζικά για την Δύση για ένα καλύτερο μέλλον. Ήδη έχουν συμβεί τα γεγονότα στις Πρεσβείες στα Τίρανα, και ήδη δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους .

Όμως εκείνο τον Αύγουστο του 1991 θα συνέβαινε και ένα γεγονός, που θα γίνει το σύμβολο της μετανάστευσης για τους Αλβανούς.  Στις 8 Αυγούστου ένα μεγάλο ποντοπόρο πλοίο, το “Vlora” μπαίνει στο λιμάνι στο Μπάρι με 10.000  απελπιζμενους Αλβανούς, που ζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον στην Ιταλία.

Όλα ξεκίνησαν στις 7 Αυγούστου του 1991. Το πλοίο Vlora  είχε δέσει στο λιμάνι του Δυρραχίου για να ξεφορτώσει 10.000 τόνους ζάχαρη από την Κούβα .

Σε μία κίνηση απελπισίας στο πλοίο άρχισαν να ανεβαίνουν απελπισμένοι Αλβανοί που μη έχοντας τι άλλο να κάνουν συγκεντρώνονταν κάθε ημέρα στο λιμάνι. Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που στοιβάχτηκαν άγνωστος. Οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί τους αναφέρουν στις 10.000 κάποιοι άλλοι τους ανεβάζουν στις 15.000 και κάποιοι άλλοι στις 20.000.

Σκαρφάλωναν από τα σκοινιά, από την μπουκαπόρτα, από όπου μπορούσαν και όταν πια και ο τελευταίος αποφασισμένος είχε ανέβει επάνω ανάγκασαν τον καπετάνιο να τους πάει στην Ιταλία. Όσοι τυχεροί είχαν ραδιόφωνα και τηλεοράσεις στην εποχή του Χότζα μάθαιναν από αυτά ιταλικά και πλέον πίστευαν ότι ήρθε η στιγμή να τα αξιοποιήσουν. Ούτε οι σφαίρες που έριχναν στον αέρα οι Αλβανοί αστυνόμοι που τους καλούσαν να κατέβουν από το πλοίο δεν τους σταματούσαν. Το πλοίο έλυσε και διέσχιζε την Αδριατική Θάλασσα από τα ανατολικά προς τα δυο.

Μία αλυσίδα που είχαν βάλει στα πέρασμα του λιμανιού στο Μπάρι αποδείχθηκε απλώς η “κορδέλα τερματισμού” που έκοψε το Vlora όταν έμπαινε στις 8 Αυγούστου θριαμβευτικά και προσέγγιζε το ιταλικό έδαφος. Αρκετοί είναι αυτοί που πέφτουν στην θάλασσα είτε επειδή δεν άντεχαν την πίεση που είχε διαμορφωθεί μετά από ώρες στο πλοίο είτε για να φτάσουν μία στιγμή νωρίτερα στον προορισμό που φάνταζε και η λύση στην απραξία και στην απελπισία που είχε διαμορφωθεί στην χώρα τους. Με τα δάχτυλα τους σχημάτιζαν το σήμα της ειρήνης (και της νίκης) φωνάζοντας “Italia, Italia”.

Δυστυχώς όμως για αυτούς το ταξίδι δεν είχε το αίσιο τέλος που θα επιθυμούσαν. Αρχικά το λιμενικό τους συγκεντρώνει στα ελάχιστα μέτρα της προβλήτας. Μετά από λίγες ώρες και χωρίς να γνωρίζουν τίποτα τους μεταφέρουν στο εγκαταλελειμμένο γήπεδο “La Vittoria”. Μένουν εκεί για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς νερό, χωρίς τροφή και χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες. Αραιά και που ελικόπτερα που πετούσαν από επάνω τους έριχναν ψωμί και νερό.

Και κάπου εκεί κάποιοι αστυνομικοί ανακοινώνουν στους εξαθλιωμένους Αλβανούς ότι πρόκειται να τους απελάσουν. Πίστευαν ότι προσφορά σε ρουχισμό και 50.000 λιρέτες (40 δολάρια ) θα τους ικανοποιούσε. Εκείνοι όμως εξαγριώνονται, σπάνε τα κιγκλιδώματα και ξεχύνονται στους γύρω δρόμους, μέσα σε λίγη ώρα όμως η αστυνομία με χρήση κλομπ και εκφοβιστικών πυροβολισμών τους συγκεντρώνει ξανά στο γήπεδο.

Τις επόμενες ώρες και κάτω από την κατακραυγή τόσο των Ιταλών δημοσιογράφων όσο και ανθρωπιστικών οργανώσεων οργανώνεται ο επαναπατρισμός με “αεροπλάνα και βαπόρια”. Στις 14 Αυγούστου στους 2.555 εναπομείναντες ότι θα τους επιτραπεί η παραμονή στην χώρα. Οι ιταλικές Αρχές θα τους παρέχουν καθαρά ρούχα θα τους μοιράσουν σε άλλες ιταλικές πόλεις όμως και σε αυτή την περίπτωση το παραμύθι είχε δράκο. Δύο ημέρες αργότερα θα τους ξυπνούσαν χαράματα και θα τους έστελναν πίσω στην Αλβανία.

Από την περιπέτεια του Vlora υπολογίζεται ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους είτε από ατυχήματα τις κακουχίες και την αστυνομική βία. Ένας μικρός αριθμός μόνο μπόρεσε να ξεφύγει. Τους ανθρώπους αυτούς όπως και τον καπετάνιο του Vlora και τον Κλέντι Κάντιου – έναν θαρραλέο 17χρόνο τότε επιβάτη – που έγινε διάσημος χορευτής στην Ιταλία συγκέντρωσε είκοσι χρόνια μετά ο σκηνοθέτης Ντανιέλε Βικάρι ώστε να αφηγηθούν την ιστορία τους στο ντοκιμαντέρ “La Nave Dolce” (Tο γλυκό πλοίο).

ΠΗΓΗ http://agonaskritis.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top