ΑΛΒΑΝΙΑ

71 εκ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα για τουριστικές υποδομές στην Νότια Αλβανία

Η Περιφέρεια των Αγίων Σαράντα στη Νότια Αλβανία, η οποία περιλαμβάνει τους Αγίους Σαράντα, το Μπεράτι, το Άργυρόκαστρο και το Βουθρωτό, θα απορροφήσουν το τεράστιο ποσό των 71 εκ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αναπτύξουν τις τουριστικές τους υποδομές.
Η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Γενική Διευθύντρια Δυτικών Βαλκανίων του παγκόσμιου οργανισμού, Ellen Goldstein.
Το δάνειο έχει ως στόχο να αναβαθμιστεί η τουριστική υποδομή στις τέσσερις (τουριστικές) περιοχές του νότιου τμήματος της χώρας και παράλληλα, να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία οι τοπικές αρχές ώστε να ανακόψουν το κύμα της ραγδαίας άναρχης δόμησης και ανάπτυξης με σχέδια πόλης και κανόνες.

Η κα Goldstein, υπογράμμισε ότι οι πόλεις του Μπερατίου και του Αργυροκάστρου θα χρηματοδοτηθούν καθώς αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, ενώ το λιμάνι των Αγίων Σαράντα με την εύκολη και γρήγορη σύνδεση με την Κέρκυρα θα πρέπει να αναβαθμιστεί.
“Στόχος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων, σχεδίων διαχείρισης τοποθεσιών για τις τέσσερις πόλεις και τις γύρω τους περιοχές και τα φυσικά και πολιτισμικά στοιχεία, καθώς επίσης και να δημιουργηθούν εταιρικές σχέσεις συνεργασίας για τη διαχείριση του τουριστικού προορισμού», τόνισε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας στα Τίρανα.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να «δανειστεί» στίχους της Τζόνι Μίτσελ από το φημισμένο της τραγούδι «Big Yellow Taxi» για να τονίσει την σημασία που οι Αλβανικές αρχές θα πρέπει να δείξουν στη μάχη κατά της υπερδόμησης θηριωδών κατασκευών, λέγοντας: «Δεν ξέρεις τι έχεις μέχρι να το χάσεις. Πλακόστρωσαν τον Παράδεισο για να φτιάξουν ένα πάρκινγκ».

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπογράμμισε ο τουρισμός προσφέρει στην Αλβανία το 6% του ΑΕΠ της, το οποίο είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που προσφέρει ο κλάδος στις γειτονικές της χώρες, την Ελλάδα και την Κροατία.
Ο κ. Ράμα υποστήριξε ότι λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών, περισσότερο από το 25% των αιτήσεων για κρατήσεις στη Νότια Αλβανία το 2016 δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν!
Σύμφωνα με το Reuters, ο τουρισμός στους Αγίους Σαράντα, έχει αναπτυχθεί απίστευτα τα τελευταία χρόνια λόγω του λιμανιού που συνδέει την πόλη με την Κέρκυρα και την ανάπτυξη των ημερήσιων εκδρομών για να επισκεφθούν οι τουρίστες του νησιού και το Βουθρωτό, την αρχαία πόλη.

ΠΗΓΗ http://www.corfupress.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top