ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7 Mars 1887 hapet shkolla e parë Shqipe

Përvjetori i Mësonjëtores dhe Dita e Mësuesit, shënojnë një nga elementët kryesorë të Rilindjes, kur përpjekjet e atdhetarëve nën drejtimin e Komitetit Kombëtar sollën çeljen e shkollës së parë kombëtare shqipe, që u caktua në qytetin e Korçës.

Kështu, më 7 mars 1887, u çel shkolla në gjuhën shqipe e cila kishte fillimisht mbi 35nxënës. Megjithëse edhe më parë ishin bërë përpjekje për çeljen e shkollave shqipe,shkolla Komitetit Kombëtar dallohej për fizionominë e saj kombëtare dhe jofetare.

Mësimi zhvillohej vetëm shqip, djem e vajza bashkë dhe pa asnjë përmbajtje fetare.Në fillim kjo shkollë kishte katër klasa, numri i nxënësve pas tre muajsh arriti në 60 dhenë vitin e dytë të saj në 300 nxënës.

Mësuesit e parë që dhanë mësim në këtë shkollë ishin Pandeli Sotiri, Thanas Sina e Thoma Avrami.

Si drejtues të shquar të kësaj shkollepërmendim atdhetarët e njohur: Petro Nini Luarasi, Nuçi Naçi, Janko Minxha, Kristaq Vaja

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top