people and lifestyle

6 πανέμορφες και αρκετά… περίεργες γέφυρες στον κόσμο

Όταν μια γέφυρα διατηρεί τη χρηστική της αξία και ταυτόχρονα βγαίνει εκτός των καθιερωμένων, πολλές φορές ίσως μιλάμε για ένα αρχιτεκτονικό έργο τέχνης, από αυτά που συμπληρώνουν το φυσικό τοπίο, αντί να μοιάζουν παράταιρα.

Ας δούμε 6 από αυτές, όπως τις παρουσίασε το bbc.com με τη βοήθεια των χρηστών μέσω του quora.com.

Γέφυρα Rakotz, Γερμανία

naslovna27

Στην πιο απλή τους μορφή, οι γέφυρες βοηθούν τον άνθρωπο να φτάσει από το σημείο Α στο σημείο Β. Στην περίπτωση της γέφυρας Rakotz, όμως, στο Kromlau της Γερμανίας, τα πράγματα ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, αφού η γέφυρα αυτή του 19ου αιώνα, η οποία βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά όμορφο και πράσινο περιβάλλον, καταφέρνει να το μετατρέψει σε… πίνακα ζωγραφικής.

 

 Langkawi Sky Bridge, Μαλαισία

tumblr_lkdre2JFhM1qaqs3eo1_500

Πρόκειται για μια γέφυρα 125 μέτρων στο βουνό Gunung Mat Cincang στο νησί Pulau Langkawi στη Μαλαισία, που ολοκληρώθηκε το 2005. Η γέφυρα αυτή βρίσκεται στα 700 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και αν έχετε δει την ταινία Don: The Chase Begins Again, προφανώς θα τη θαυμάσατε στην τελευταία της σκηνή.

 

Γέφυρα Cherrapunji, Ινδία 

bridges_natural_cherapunji_05

Αντί για τούβλα, τσιμέντο ή έστω ξύλινες σανίδες, αυτή εδώ η γέφυρα στο χωριό Cherrapunji στην πολιτεία της Meghalaya –γνωστή και ως ένα από τα πιο υγρά μέρη του πλανήτη- φτιάχτηκε με… ρίζες δέντρων. Η τοπική φυλή War-Khasis έμαθε πριν χρόνια πώς να χειρίζεται τις ρίζες των δέντρων, έτσι ώστε να μεγαλώνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας μπαμπού σαν υποστήριξη. Σαν κι αυτή τη γέφυρα υπάρχουν και άλλες στην περιοχή, ενώ η συγκεκριμένη έχει μήκος μεγαλύτερο των 30 μέτρων και μπορεί να αντέξει το βάρος 50 ανθρώπων, σύμφωνα με μαρτυρίες επισκεπτών. Οι γέφυρες αυτές, από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν, έχουν διάρκεια ζωής που φτάνει τα 500-600 χρόνια.

 

Γέφυρα στο Fort de Roovere, Ολλανδία 

17

Εκεί που όλες οι γέφυρες περνούν πάνω από το νερό, η κατασκευή αυτή «σπάει» το κατεστημένο και «βυθίζεται» από κάτω του. Η… αντισυμβατική αυτή γέφυρα βρίσκεται στο Fort de Roovere κοντά στο χωριό Halsteren στην Ολλανδία και ουσιαστικά περνά τους επισκέπτες απέναντι μέσα από μια τάφρο. Οι τοίχοι της χρησιμεύουν ως φράγμα που κρατάει το νερό εκτός και η όλη κατασκευή ταιριάζει απόλυτα με το περιβάλλον, ενώ από μακρινή απόσταση δεν είναι καν ορατή.

 

Rolling Bridge, Αγγλία

Rolling Bridge, London

Μια κάπως… ακροβατική κατασκευή, η 12 μέτρων Rolling Bridge του Λονδίνου μαζεύεται στη μία πλευρά όποτε πρόκειται να περάσει καράβι από το Κανάλι Grand Union. Αποτελείται από 8 ατσάλινα και ξύλινα κομμάτια τα οποία διπλώνουν σαν… μπούκλα μέχρι οι δύο άκρες της γέφυρας να συναντηθούν, σχηματίζοντας ένα οχτάγωνο. Κάθε Παρασκευή μεσημέρι, η γέφυρα Rolling Bridge κάνει τα… κόλπα της, προκαλώντας το θαυμασμό στα πλήθη.

 

Γέφυρα Shaharah, Υεμένη

Shehara_02

Η πέτρινη, τοξοειδής αυτή γέφυρα στην Υεμένη κατασκευάστηκε το 17ο αιώνα από τους ντόπιους και ο σκοπός κατασκευής της ήταν να ενώνει 2 χωριά πάνω από ένα βαθύ φαράγγι. Το χωριό Shaharah, μάλιστα, βρίσκεται στα 2600 μέτρα και ως επί το πλείστον τα σπίτια του είναι πέτρινα, δημιουργώντας μια διαφορετικού είδους ομορφιά στην περιοχή.

 

 

Πηγή: http://www.msn.com/

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top