ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3 χρόνια οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.Πόσο έχουν επηρεαστεί οι Αλβανοί μετανάστες;

Σαν σήμερα, 23 Απριλίου 2010, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το ακριτικό Καστελόριζο πως η Ελλάδα θα μπει  στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για να σωθεί !

Απο τότε έχουν περάσει 3 ολόκληρα χρόνια και 3 μνημόνια έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας. Αυστηρά οικονομικά μέτρα, φόροι, δραστική μείωση των μισθών και συντάξεων, ανανέωση και αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και των λοιπών φορέων  του δημοσίου τομέα ήταν μερικά απο τα μέτρα τα οποία θα βοηθούσαν την Ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

Ωστόσο, αντί  να καλυτερέψουν τα πράγματα όπως περίμεναν όλοι , χειροτέρεψαν ! Η ελληνική οικονομία καταστάφηκε ολοκληρωτικά , η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 30% και πάνω απο 60% για τους νέους έως 24 ετών.  Χιλιάδες  μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεωκόπησαν. Εκατοντάδες Ελληνες ξεκίνησαν το δρόμου του ξεριζωμού και το τραγικότερο απ‘ όλα πάνω απο 2000 άτομα έθεσαν τέρμα στη ζωή τους !

Αναμενόμενο , η ελληνική κρίση επηρέασε  στο ίδιο βαθμό ή και  χειρότερα  τους μετανάστες. Οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν το 70% των μεταναστών στην Ελλάδα. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν οτι γύρω στους 350.000 Αλβανοί μετανάστες ζουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση οδήγησε στον επαναπατρισμό των Αλβανών μεταναστών . Έτσι, γύρω στους 75.000-80.000 Αλβανοί μετανάστες γύρισαν στην χώρα τους κατά τη διάρκεια του 2011-2012 ενώ τα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός φτάνει τους 180.000.  Χιλιάδες Αλβανοί έχουν χάσει τις δουλειές τους και κυρίως οι άντρες που στην πλειοψηφία τους εργάζονταν σε οικοδομικές και διάφορες άλλες τεχνικές εργασίες .

Ομοίως και χειρότερα  προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Αλβανοί απόφοιτοι Ελληνικών πανεπιστημίων. Η απότομη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας έχει οδηγήσει τους νέους να μην περιμένουν αδίκως να εργαστούν στο αντικείμενο σπουδών τους αλλά απουδήποτε αλλού παρουσαστεί ευκαιρία ή και καθόλου. Αρκετοί μάλιστα αποφάσισαν να γυρίσουν  στα πάτρια εδάφη αλλά και εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

Όλοι οι Αλβανοί μετανάστες βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά ακόμα περισσότερο  γι ΄αυτούς είναι η ανασφάλια για το μέλλον, το τι θα τους ξημερώσει την επόμενη μέρα. Αυτοί αισθάνονται οτι βρίσκονται ανάμεσα στις δύο χώρες , Αλβανία και Ελλάδα , αλλά και στις δύο χώρες αισθάνονται ότι ειναι ξένοι, όπως οι περισσοτεροι απο αυτούς  ισχυρίζονται.

Στις αρχές του 2012 γύρω στο 75% των Αλβανών μεταναστών επιθυμούσαν να εξακολουθήσουν να παραμείνουν στη Ελλάδα , ενώ τώρα το ποσοστό έπεσε στο 50%. Η Αλβανία για τους μετανάστες είναι η τελευταία τους ελπίδα πλεόν, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι εαν η αλβανική οικονομία μπορεί να αφουγκράσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Το μέλλον στην Ελλάδα γι ΄αυτούς είναι αβέβαιο καθώς  μέρα με τη μέρα βλέπουν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής  να εξατμίζονται και μαζί τους και τα όνειρα τους για μια καλύτερη ζωή σε σχέση με αυτήν που άφισαν πίσω στην χώρα τους, Αλβανία.

 

Για το albanians.gr

Gaston Sanxhaku

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top