Albanians.gr – Η σελίδα της Αλβανικής Κοινότητας Στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μύθοι και αλήθειες για τους μετανάστες

Μύθοι και αλήθειες για τους μετανάστες


”Τα καράβια και τα τρένα μετανάστες φορτωμένα, φεύγουν για την ξενιτειά, άλλοι παν στην Γερμανία άλλοι παν στην Αυστραλία και άλλοι παν στον Καναδά”

Ξένοι στα ξένα, οι μετανάστες
ζούμε σε όλες της γης τις άκρες
ξεριζωμένοι απ’ την πατρίδα
με οδηγό μας κάποιαν ελπίδα
με μία σκέψη και έναν πόθο
να πάμε πίσω στον άγιο τόπο
που κάποιες ρίζες βαστούν ακόμα
κι άλλες σαπίζουν μέσα στο χώμα

Είναι στοίχοι που ερμήνευσε με ξεχωριστό τρόπο ο Στέλιος Καζαντζίδης, και τους αφιέρωνε τότε, στη δεκαετία του 60, στους έλληνες, οι οποίοι άφηναν τη χώρα τους για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης.

Ο τροχός όμως γυρίζει και από χώρα που έστελνε ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα μέρη της Γης, η Ελλάδα , εν έτη 2010, έχει μετατραπεί σε ένα ”μεταναστο-μαγνήτη”. Αν οι χώρες ήσαν χρωματισμένες η Ελλάδα θα είχε σίγουρα το γαλάζιο και το πράσινο χρώμα. Το πρώτο συμβολίζει την ειρήνη και το όνειρο. Το δεύτερο συμβολίζει την ελπίδα. Είναι προφανές πως αυτά τα χρώματα βλέπουν όλοι οι άνθρωποι που αφήνουν της πατρίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Μια σύντομη ιστορική επισκόπηση των τάσεων της μετανάστευσης στην Ελλάδα από τον 20ο αιώνα, περιορίζεται κυρίως σε εισροές από τα Βαλκάνια, λόγω των Βαλκανικών πολέμων. Και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και από την Αίγυπτο, οι οποίοι ήταν κυρίως ελληνικής καταγωγής. Ενσωματώθηκαν στην ελληνική κοινωνία πολύ γρήγορα, κυρίως για λόγους εξωτερικής πολιτικής, και τις θετικές επιπτώσεις που έφεραν στην ελληνική οικονομία και το εμπόριο. Μετά τις γεωπολιτικές αλλαγές του 1989, στην Ελλάδα εισέβαλαν πλίθοι κυρίως παράνομων μεταναστών από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, την πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς και από τον Τρίτο Κόσμο.

Περισσότεροι μετανάστες. περισσότερος ρατσισμός;

Η δραματική και απότομη αύξηση των μεταναστών ήταν ένα απροσδόκητο φαινόμενο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον πληθυσμό.
Η νέα κατάσταση χαρακτηρίστηκε από διοικητική και πολιτική σύγχυση όσον αφορά την πολιτική μετανάστευσης. Η αύξηση της ξενοφοβικής συμπεριφοράς και ο ρατσισμός ‘τρέχουν’ με ραγδαίους ρυθμούς ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.


 

Νόμιμοι + παράνομοι vs πολιτεία

Είναι μια εξ’αρχής χαμένη μάχη. Άλλωστε ποιος είδε το κράτος και δεν το φοβήθηκε; Εάν για τους έλληνες πολίτες υπάρχουν θεσμοί που δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, εάν υπάρχει γραφειοκρατία για τους έλληνες πολίτες. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι τραβάνε οι μη έλληνες που ζουν σε αυτή τη χώρα.

Οι νόμιμοι καλούνται κάθε χρόνο να ανανεώσουν τα χαρτιά τους, και ας έχουν 15 χρόνια στη χώρα, το κράτος τους αντιμετωπίζει λες και είναι ‘χθεσινοί’ συν το οικονομικό ποσό των 150 ευρώ που πρέπει να καταθέσει ο ξένος για την ανανέωση της άδειας παραμονής του, πρέπει να τρέξει και σε ένα μαραθώνιο με αντίπαλο την ελληνική γραφειοκρατία. Από την άλλη όσοι εισβάλουν παράνομα στη χώρα δεν αντιμετωπίζουν και τόσο γραφειοκρατικά προβλήματα όσο αντιμετωπίζουν προβλήματα ανθρωπιάς. Για να καταλάβουμε τι εννοούμε προσπαθήστε να φανταστείτε την εξής εικόνα στο μυαλό σας. Κέντρο αποδοχής παράνομων αλλοδαπών. Μυτιλήνη. Μέσα σε ένα χώρο που δημιουργήθηκε να φιλοξενήσει 150-200 άτομα στεγάζονταν πάνω από 900 περίπου άτομα, χωρίς να υπάρχει τουαλέτα, θέρμανση, αλλά ούτε νερό. Μετά από επίσκεψη του υφυπουργού Κ. Σ. Βούγια στη Μυτιλήνη ο χώρος έκλεισε οριστικά. Παρόλα αυτά υπάρχουν παρόμοια κέντρα στη Χίο αλλά και στη Σάμο.

Ποιος ‘φοβάται’ την ιθαγένεια;

Το 2001, η κυβέρνηση του Πα.Σο.Κ εξέδωσε ένα τριετές πρόγραμμα: το σχέδιο δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών (για την περίοδο 2002-20

05). Αυτό το σχέδιο περιλάμβανε μέτρα για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και γενικά, σε μια σειρά από μέτρα για την προώθηση του πολιτιστικού διαλόγου και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, πολλές από τις διατάξεις του

παρόντος προγράμματος παρέμειναν στα χαρτιά.

Τον Αύγουστο του 2005, επί ΝΔ το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση » Έναρξη, διαμονή και ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα », που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2006. Ο στόχος αυτής της νέας νομοθεσίας ήτα

ν ο εξορθολογισμός του συντονισμού της Μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, την απλοποίηση των διαδικασιών και την ελάφρυνση των διοικητικών διατυπώσεων. Ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών αντέδρασε σε αυτές τις αλλαγές σημειώνοντας ότι τα αναγκαία βήματα θα γίνουν με το (πέρασμα) χρόνο-υ.

περνούν τα χρόνια και οι ελπίδες
βγάζουνε ρίζες σ’ άλλες πατρίδες
κι αν δοκιμάσεις για να τις κόψεις
όπως και να ‘ναι θα μετανιώσεις
και είναι πάντα έτσι γραμμένο
του μετανάστη το πεπρωμένο
όσο κι αν πάρει, όσο κι αν δώσει
τη μια πατρίδα, θα την προδόσει

Για να φτάσουμε στης μέρες μας όπου το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια σήκωσε πολλές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να γίνουν Πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις να «γίνουν Έλληνες» οι μετανάστες που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι είναι εθνική, κοινωνική και οικονομική ανάγκη η ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και υπογράμμισε το πνεύμα το νομοσχεδίου που είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «σταθερότητα στους στόχους μας, να ενσωματώσουμε κάθε λογική και χρήσιμη πρόταση που κατέθεσαν πολίτες, φορείς και κόμματα στο διάστημα της διαβούλευσης».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο;

Τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς ή ένας από τους δύο πρέπει να διαμένουν στη χώρα επί πέντε έτη. Ταυτόχρονα, δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας θα έχουν και τα παιδιά αλλοδαπών που έχουν φοιτήσει στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού ή έχουν συμπληρώσει έξι χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο.

Αντιδράσεις

Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που αντιδρούν για την παραχωρήσει της ιθαγένειας σε αυτούς που τη δικαιούνται. Ένα παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη την δεύτερα οκτώ Φεβρουαρίου οπότε μια Ομάδα περίπου 30 ακροδεξιών, η οποία βρίσκονταν εξ αρχής μέσα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, διέκοψε με απειλητική διάθεση εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα και αποχώρησαν αφού απωθήθηκαν από αστυνομική διμοιρία που έφτασε στην αίθουσα. Δεν έγιναν συλλήψεις. Από την άλλοι υπάρχουν και πολλοί πολίτες οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα και να κάνει βήματα μπρος υποστηρίζοντας έτσι την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Το κίνημα ΄24 ‘ωρες χωρίς εμάς’ είναι μια πρωτοβουλία των μεταναστών  (την οποία στηρίζουν πολλοί έλληνες) να απέχουν από τις οικονομικές συναλλαγές για 24 ώρες  με σκοπό να κάνουν ‘αισθητή την απουσία τους. Αξίζει να σημειωθεί πως συντονιστής του κινήματος είναι ο Αλβανός δημοσιογράφος κ. Νίκο Άγκο.

 

 

Autor:Saimir Lamaj

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top