ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15,7 δισ. τα κέρδη για τους διακινητές μεταναστών 

Πολύ ακριβά κοστίζουν τα κύματα των προσφύγων που προσπαθούν να πατήσουν το πόδι τους στην Ευρώπη, αναζητώντας διαφυγή από τον κίνδυνο και μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή. Πρώτα στους ίδιους, που δαπανούν τις οικονομίες τους στους «μαυραγορίτες» διακινητές και διακινδυνεύουν τις ζωές τους, αλλά και στους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σε 16 χώρες, για την οποία συνεργάστηκαν επί ένα εξάμηνο 20 δημοσιογράφοι, στατιστικολόγοι και προγραμματιστές, είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με αυτά, από το 2000 μέχρι σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν κάνει τους λαθρέμπορους πλουσιότερους κατά ένα ποσό που φτάνει τα 15,7 δισ. ευρώ (!), προκειμένου να διασφαλίσουν τη μεταφορά τους στην Ευρώπη. Όπως υπολογίζεται, η μέση «ταρίφα» που είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν, εφάπαξ ή σε δόσεις, κυμαίνεται από 500 μέχρι 2.500 ευρώ, ποσά τα οποία είναι τεράστια για ανθρώπους που προέρχονται από τόσο φτωχές χώρες.

Την ίδια στιγμή και για το ίδιο χρονικό διάστημα (2000-2014), οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δαπανήσει κάπου 13 δισ. ευρώ για την προστασία των συνόρων και την απέλαση των αλλοδαπών (1,6 δισ. και 11,3 δισ. αντιστοίχως), με το κόστος για καθεμία περίπτωση να αγγίζει τις 4.000 ευρώ, από τα οποία το μισό αφορά τα έξοδα μεταφοράς.

Σημειώνεται πως ακόμη και η συντήρηση των φραγμάτων που έχουν κατασκευαστεί στα χερσαία σύνορα είναι πολύ ακριβή: στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα και Μελίγια, στο Μαρόκο, υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ ετησίως και στον Έβρο σε 7 εκατ.

ΠΗΓΗ http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113555167

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top