Albanians.gr – Η σελίδα της Αλβανικής Κοινότητας Στην Ελλάδα

ΑΛΒΑΝΙΑ

Κύπρος και Αλβανία συμφώνησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη διμερών σχέσεων

Η θέση της Αλβανίας στο Κυπριακό είναι συνεπής και ξεκάθαρη για σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντίτμιρ Μπουσάτι, μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στην εξεύρεση τρόπων για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και συνεργασίας.

Πριν από τις δηλώσεις, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν διμερή Συμφωνία στον τομέα της Υγείας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μπουσάτι, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε κοινά θέματα και ανησυχίες.

Ιδιαίτερα, είπε, δόθηκε έμφαση στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και “χαιρετίσαμε την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί και παροτρύνουμε την Αλβανία να συνεχίσει με την αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων”. Διαβεβαίωσε τον Αλβανό Υπουργό για την προθυμία της Κύπρου να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή με τη γνώση και την εμπειρία της.

Το μνημόνιο συμφωνίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την οποία έχουμε υπογράψει πρόσφατα, παρέχει ένα σημαντικό μέσο προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι και οι δύο συμφώνησαν «να διερευνήσουν τρόπους για την περαιτέρω πρακτική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μας». Η συμφωνία συνεργασίας σε θέματα υγείας που μόλις υπογράφηκε, σημείωσε, “παρέχει τη δυνατότητα για μια διαφοροποιημένη συνεργασία σε μια περιοχή που έχει ιδιαίτερη σημασία/ευαισθησία για τις δύο πλευρές», τόνισε.

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τους Αλβανούς Υπουργούς σχετικά με «τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό στο Κυπριακό, καθώς και την απειλητική στάση της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Αντάλλαξαν, είπε, απόψεις για περιφερειακά ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της τρομοκρατίας, το οποίο χαρακτήρισε ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει αναπόφευκτα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Κύπριος Υπουργός δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Βέλγιο και τη Γαλλία “δείχνουν τη σημασία για ενωμένη δράση κατά της τρομοκρατίας, και ιδίως την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για την εξάλειψη τόσο των εξωτερικών παραγόντων όσο και των εσωτερικών. Η Κύπρος, είπε, ανησυχεί ιδιαίτερα και συμμετέχει ενεργά στις συντονισμένες προσπάθειες για την εξάλειψη αποτελεσματικά τη μάστιγα της τρομοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο Κασουλίδης είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως, για «την συγκεκριμένη πολιτική της Κύπρου για το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή μας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπουσάτι είπε ότι η σύνθεση της αλβανικής αντιπροσωπείας “δείχνει για άλλη μια φορά την πολιτική βούληση της Αλβανίας να πάρει τις σχέσεις τον δύο χωρών σε ένα διαφορετικό επίπεδο και να διερευνήσει επίσης ευκαιρίες σε τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια”. Εξέφρασε την πεποίθηση για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο καθώς μοιράζονται παρόμοιες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και του περιβάλλοντος.

“Ελπίζουμε ότι η σημερινή συμφωνία θα δώσει την ευκαιρία και για τις δύο χώρες να συνάψουν άλλες συμφωνίες και το πιο σημαντικό να μας δώσει την ευκαιρία να εμβαθύνουμε τους οικονομικούς δεσμούς και σχέσεις μας”, τόνισε.

Ο κ. Μπουσάτι είπε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται “κοινές πολιτικές πραγματικότητες στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, και η Αλβανία, είναι μια χώρα που είναι συμμετέχει σε πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια”.

Η Αλβανία εξήρε την υποστήριξη της Κύπρου στην πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αίτησης για ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Κύπρος υπέγραψε μαζί με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών την επιστολή υποστήριξης της Αλβανίας. «Διαβεβαίωσα το συνάδελφό μου ότι η Αλβανία θεωρεί το στάτους της υποψήφιας χώρας ως ένα σημαντικό βήμα προς την επόμενη φάση, η οποία είναι η ενταξιακή διαδικασία”.

Ο κ. Μπουσάτι ενημέρωσε επίσης τον κ. Κασουλίδη για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων” με την Αλβανία.

Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι η θέση της χώρας του είναι ότι “υπήρξε συνεπής και ξεκάθαρη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και με πλήρη σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα καλωσορίσουμε θερμά μια λύση σε αυτό το ζήτημα με βάση τις αρχές αυτές και σίγουρα μια λύση που θα προκύψει μέσω διαπραγματεύσεων”.

Ο Αλβανός Υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του “ενθαρρύνεται από τις πρόσφατες κινήσεις και τις θέσεις της Κύπρου για το Κοσσυφοπέδιο, δεδομένου του αποτελέσματος του διαλόγου μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. “Θα θέλαμε πολύ να ενθαρρύνουμε την Κύπρο να έχει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για το Κοσσυφοπέδιο”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Μπουσάτι δήλωσε ότι η χώρα του έχει μεταμορφωθεί, λόγω της ευρωπαϊκής της προοπτικής. “Ήταν ένα ταξίδι που η Αλβανία είχε αρχίσει από το προηγούμενο καθεστώς και συνεχίζει μέχρι σήμερα, και πιστεύω ακράδαντα ότι το ευρωπαϊκό ταξίδι του Κοσσυφοπεδίου θα συνεισφέρει στη δημοκρατική σταθερότητα και συμφιλίωση στα Βαλκάνια”, ανέφερε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση της Κύπρου όσον αφορά τις σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σημείωσε ότι θα “χαιρετίζαμε μια πιο πρακτική προσέγγιση στο οικονομικό επίπεδο και μια συνεργασία που θα προωθήσει επαφές μεταξύ των ανθρώπων”.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία με την Κύπρο σε ενεργειακά θέματα ο Αλβανός Υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει “μια πληθώρα ευκαιριών να συνεργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Ανέφερε ότι όλοι οι Υπουργοί σήμερα συμφώνησαν να οργανώσουν τον Μάρτιο, μια εκδήλωση στα Τίρανα που θα συγκεντρώσει τους εκπροσώπους εταιρειών και κρατικών υπαλλήλων από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων θα είναι και η Κύπρος, για να συζητήσουν αυτά τα θέματα.

Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top