Ειδήσεις για μετανάστες

12 συμβουλές για νεομετανάστες που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι πολίτες, είτε Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων  και των Αλβανών μεταναστών που έχουν πάρει την Ελληνική Ιθαγένεια, είτε μεταναστών οι οποίοι λόγω τις οικονομικής κρίσης θέλουν να μεταναστεύσουν στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[maxbutton id=”5″]

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι φεύγοντας από την Ελλάδα όλα θα φτιάξουν, ότι η ζωή θα είναι πιο εύκολη, ότι θα βρεθεί  δουλειά και όλα θα κυλήσουν όμορφα και ωραία, αλλά έχοντας βιώσει πρόσφατα σε προσωπικό επίπεδο το θέμα της νέο-μετανάστευσης έχω να τονίσω πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τι νομίζουμε . Η Ευρώπη δεν είναι αυτή που ήταν πριν μερικά χρόνια, και στις χώρες τις ΕΕ τα πράγματα έχουν δυσκολέψει .

Κάνοντας μια ερευνά στο διαδίκτυο, πέσαμε πάνω σε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ΜΚΟ New Diaspora που περιγράφει με απολυτή σαφήνεια το πως είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, και τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μεταναστεύουν στην Ευρώπη.

12 συμβουλές για νεομετανάστες που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα

 1. Μην περιμένετε να σας σώσουν οι άλλοι. Σαφώς και παίζουν ρόλο οι γνωριμίες παντού, αλλά στις περισσότερες χώρες που θα ψάξετε για δουλειά υπάρχουν αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης. Ακόμα κι αν έχετε συγγενείς, φίλους ή γνωστούς στο εξωτερικό λοιπόν, είναι λάθος να περιμένετε ότι με κάποιον μαγικό τρόπο θα σηκώσουν ένα τηλέφωνο και θα σας βρουν δουλειά. Μπορεί να έχουν κάθε καλή πρόθεση να σας βοηθήσουν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούν κιόλας. Ούτε αποτελεί κριτήριο ότι επειδή εκείνοι βρήκαν κάτι καλό θα βρείτε κι εσείς μόνο και μόνο επειδή είσαστε Έλληνες.
 2. Ετοιμάστε ένα καλογραμμένο βιογραφικό. Δηλαδή ένα κείμενο 2 σελίδων το πολύ, που θα ξεκινάει με το ονοματεπώνυμο, την ηλικία σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Αμέσως μετά θα δηλώνετε ξεκάθαρα την εργασιακή εμπειρία και τις σπουδές σας σε μορφη λίστας με αντίστροφη χρονολογική σειρά (ξεκινώντας δηλαδή από τα πιο πρόσφατα). Καλό είναι να προσθέσετε γλώσσες, τυχόν έξτρα γνώσεις και χόμπι, αποφεύγοντας όμως γενικολογίες (π.χ. η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν σημαίνει τίποτα αν δεν αναφέρετε συγκεκριμένα προγράμματα που αποδεδειγμένα ξέρετε να χρησιμοποιείτε). Το αν έχετε εκπληρώσει στρατιωτικές υποχρεώσεις κι αν έχετε δίπλωμα οδήγησης σε δουλειά που δεν το απαιτεί είναι περιττές πληροφορίες. Υπάρχουν πολλά δείγματα και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να παρουσιάσετε με επαγγελματικό τρόπο τον εαυτό σας, αρκεί να ψάξετε στο ίντερνετ για να τα βρείτε. Για αρχή, ρίξτε μια ματιά εδώ κι εδώ.
 3. Συνοδέψτε το βιογραφικό σας με μια σύντομη επιστολή (cover letter) προς τον υποψήφιο εργοδότη σας. Εδώ το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι η απελπισία σας δεν αφορά κανέναν πέρα από εσάς. Αντί να εκλιπαρείτε αγνώστους να σας σώσουν (ουσιαστικά προσκαλώντας τους να σας εκμεταλλευτούν), προσπαθήστε να δώσετε θετικό πρόσημο στους λόγους που επικαλείστε για τη μετανάστευση σας. Πείτε ότι σας αρέσουν οι καινούργιες προκλήσεις π.χ., κι όχι ότι δεν βρίσκετε με τίποτα δουλειά στην Ελλάδα. Το τελευταίο θα επηρεάσει αρνητικά τους αποδέκτες της επιστολής σας, κάνοντας τους να υποψιαστούν ότι δεν έχετε τις ικανότητες ή/και την εμπειρία να βρείτε δουλειά. Κι ας ξέρουν ότι υπάρχει μια μακροχρόνια κρίση – μην ξεχνάτε ότι πολλοί από αυτούς έχουν μια τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα για τα αίτια της. Επίσης, καλό είναι να έχετε κάποιες συστατικές επιστολές πρόχειρες – μεταφρασμένες από επαγγελματία και όχι από το Google translate, και οπωσδήποτε με τα στοιχεία επικοινωνίας του συντάκτη.
 4. Πρέπει να μιλάτε ήδη ξένες γλώσσες σε ικανοποιητικό βαθμό. Σε κάποιες μη αγγλόφωνες χώρες μπορείτε να επιβιώσετε για ένα διάστημα μιλώντας πολύ καλά αγγλικά και εφόσον το βιογραφικό σας επαρκεί για να προσληφθείτε σε κάποια δουλειά γραφείου πολυεθνικής εταιρείας. Αν ψάχνετε για άλλου τύπου εργασία όμως (εργοστάσια, καταστήματα, μεταφορές, κλπ), πρέπει οπωσδήποτε να μιλάτε την τοπική γλώσσα για να τους είσαστε χρήσιμος. Ναι μεν υπάρχουν σε πολλές χώρες ταχύρρυθμα προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας για μετανάστες, αλλά μην περιμένετε ότι θα σας τα κάνει κάποιος δώρο, ούτε ότι θα μπορείτε να συνεννοείστε μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες σε μια γλώσσα που σήμερα γνωρίζετε από ελάχιστα έως καθόλου.
 5. Να έχετε ρεαλιστικές επαγγελματικές προσδοκίες. Αν πριν από 10 χρόνια αποκτήσατε ένα πτυχίο τεχνολογίας τροφίμων και ουδέποτε εξασκήσατε το επάγγελμα γιατί θέλατε να δοκιμάσετε την τύχη σας σε κάτι άλλο, μην περιμένετε ότι θα σας προσλάβουν εταιρείες που ψάχνουν τεχνολόγους τροφίμων με τουλάχιστον 5-6 χρόνια προϋπηρεσίας και επιπλέον κατάρτιση (μεταπτυχιακά, κλπ). Τα κενά στο βιογραφικό σας και οι άσχετες δουλειές που μπορεί να έχετε κάνει μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να βρείτε δουλειά στον τομέα που θέλετε. Σκεφτείτε μόνο πόσος ανταγωνισμός υπάρχει εκεί έξω από ντόπιους και ξένους που είναι πιο εξειδικευμένοι και νέοι από εσάς. Ρίξτε λοιπόν τα στάνταρ σας και δείτε αν πραγματικά σας συμφέρει να πάτε σε μια ξένη χώρα για να κάνετε κακοπληρωμένες δουλειές του ποδαριού, γιατί πιθανότατα να μην υπάρχει κάτι άλλο για εσάς εκεί.
 6. Ερευνήστε διεξοδικά την αγορά εργασίας και τις συνθήκες διαβίωσης πριν φύγετε. Με λίγο ψάξιμο στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε ιστοσελίδες με αγγελίες, άρθρα και στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον τομέα που ενδιαφέρεστε να εργαστείτε σε μια συγκεκριμένη χώρα. Μάθετε τι αρχικοί μισθοί κυκλοφορούν, πόσους φόρους θα πληρώνετε και πώς λειτουργεί το ασφαλιστικό σύστημα. Τσεκάρετε αναλυτικα το κόστος ζωής για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις (π.χ. 1.000 Ευρώ μισθός μπορεί να ακούγεται αξιοπρεπής για Ελλάδα, αλλά σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις ίσα που φτάνει για να νοικιάσετε ένα δωμάτιο σε υποβαθμισμένη συνοικία). Υπολογίστε καλά όλα τα καθημερινα έξοδα, όπως τους λογαριασμούς, τις συγκοινωνίες και τα είδη πρώτης ανάγκης. Κρατήστε σημειώσεις για όλες τις πληροφορίες που θα συλλέξετε, και συνεχίστε να ψάχνετε και να ρωτάτε συγκεκριμένες ερωτήσεις όταν δεν καταλαβαίνετε κάτι.
 7. Μάθετε ποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσετε. Πού πρέπει να κάνετε εγγραφή ή έναρξη και τι χαρτιά χρειάζονται; Τι απαιτείται για να μπορέσετε να υπογράψετε συμβόλαιο ενοικίασης σπιτιού; Για να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό; Εάν δεν πρόκειται για χώρα-μέλος της Ε.Ε., μπορείτε να αποκτήσετε άδεια εργασίας; Θα πρέπει να έχετε μεταφρασμένα τα ελληνικά πτυχία σας αν σας τα ζητήσουν; Τι είδους σύμβαση θα υπογράψετε με τον εργοδότη σας; Θα προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης; Ποιος πληρώνει την ασφαλιστική σας κάλυψη και τι ακριβώς περιλαμβάνει; Μην αφήσετε τίποτα στην τύχη.
 8. Άλλο πρόσφυγας, άλλο μετανάστης. Δεν φεύγετε από κάποια εμπόλεμη ζώνη, ώστε να οφείλει μια ξένη χώρα να σας υποδεχτεί και να σας ενσωματώσει για ανθρωπιστικούς λόγους (που όπως βλέπετε οι περισσότερες δεν το κάνουν ούτως ή άλλως). Αν δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά από μόνοι σας λοιπόν, μην περιμένετε ότι θα μπείτε στο ταμείο ανεργίας ή θα σας παραχωρηθεί δωρεάν στέγη και τροφή. Μόνο αν έχετε ήδη εργαστεί και πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για πάνω από χρόνο θα δικαιούστε κάποια βοήθεια, κι αυτή περιορισμένη και προσωρινή.
 9. Η Ευρώπη δεν είναι πια αυτό που ήτανε. Μπορεί να μην βιώνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ούτε στο ελάχιστο την κρίση που έχουμε βιώσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι οικονομίες τους είναι σε τροχιά υφεσης και οι αγορές εργασίας τους δεν έχουν τόσες πολλές ευκαιρίες όσες είχαν παλιότερα. Σε πολλούς τομείς γίνονται γερές περικοπές και απολύονται άνθρωποι, ενώ σε άλλους τομείς οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι. Και είναι λογικό ότι παντού δίνεται προτεραιότητα στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, που έχει σπουδάσει εκεί, πληρώνει φόρους και ασκεί πολιτική πίεση αφού έχει το δικαίωμα να εκλέγει κυβέρνηση.
 10. Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας πριν φύγετε. Ψάξτε εταιρείες και αγγελίες και στείλτε δεκάδες βιογραφικά και αιτήσεις για να δείτε αν θα σας δωθεί η ευκαιρία για κάποια συνέντευξη. Αν δεν σας απαντήσει κανείς, το πιθανότερο είναι ότι και να πάτε επιτόπου θα έχετε την ίδια τύχη. Αν σας καλέσουν για συνέντευξη, μη θεωρήσετε δεδομένο ότι θα βρείτε γρήγορα δουλειά – ιδίως αν υστερείτε στον προφορικό λόγο. Εξασκηθείτε λοιπόν, ρωτήστε αν μπορείτε να κάνετε την πρώτη συνέντευξη μέσω Skype και μάθετε καλά ποιον έχετε απέναντι σας από πριν, μελετώντας το προφίλ της εταιρείας και το αντικείμενο της συγκεκριμένης δουλειάς.
 11. Σκεφτείτε καλά αν πραγματικά θέλετε να ζήσετε στο εξωτερικό. Όχι αν θέλετε να φύγετε από την Ελλάδα – αυτό έστω ότι είναι δεδομένο. Το ερώτημα είναι αν αντέχετε να πάτε σε μια χώρα όπου κατά πάσα πιθανότητα το κρύο και η έλλειψη φωτός θα σας προκαλέσουν καταθλιψη. Ή αν σας αρέσει να γνωρίσετε μια άλλη κουλτούρα, κουζίνα και καθημερινότητα. Ή αν φοβάστε ότι και να βρείτε άλλους Έλληνες εκεί πέρα, αν κάνετε παρέα μόνο μαζί τους δεν θα ενταχθείτε στην τοπική κοινωνία ποτέ. Το να περιμένετε ότι αρκεί να βρείτε μια δουλειά και να βγάζετε λεφτά, και μετά ό,τι σας λείψει θα σας το στέλνει η μαμά σας ταχυδρομικά η θα πετάγεστε για Σαββατοκύριακο να δείτε και τους φίλους σας είναι αφελές.
 12. Μην επαφίεστε στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι είναι συχνό φαινόμενο η εκμετάλλευση των απελπισμένων νεομεταναστών από κάποιους πονηρούς συμπατριώτες τους που έχουν ταβέρνες και άλλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Μερικοί πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που υποσχέθηκαν, άλλοι χρησιμοποιούν παραθυράκια του νόμου για να μην ασφαλίσουν τους εργαζόμενους τους και κάποιοι υποτίθεται ότι παρέχουν στέγη και διατροφή μαζί με τον μισθό, μόνο που οι συνθήκες αποδεικνύονται εξευτελιστικές. Μην εμπιστεύεστε κανέναν, μην αφήσετε ποτέ να κρατήσουν το διαβατήριο σας και μην δεχτείτε καμία δουλεία χωρίς συμβόλαιο.

 

ΠΗΓΗ http://www.newdiaspora.com/el/12-tips-for-desperate-neomigrants/

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top