ΑΛΒΑΝΙΑ

Το Κυριακάτικο φαγητό της μαμάς Λέτας: Ντολμ με γαλοπούλα (Dollm)

Το Κυριακάτικο φαγητό της μαμάς Λέτας: Ντολμ με γαλοπούλα (Dollm)
Είναι ένα από τα παραδοσιακά φαγητά της Αλβανίας , συνήθως το μαγειρεύουν την πρωτοχρονιά.

ΥΛΙΚΑ
500gr σιμιγδάλι( αλλιώς καλαμποκάλευρο)
1 κιλό αλεύρι
1 γαλοπούλα

2 πορτοκάλια
1 λεμόνι
6 σκελίδες σκόρδο
Δυόσμο
Πιπέρι
Λάδι
Νερό
Αλάτι

Εκτέλεση
Πίτα:
Σε ένα ταψί ρίχνετε το αλεύρι , την σιμιγδάλι , αλάτι και τα ζυμώνετε για το ζύμωμα θέλετε 1,5 λίτρο νερό. Το νερό το ρίχνετε σιγά σιγά. Μέχρι να δέσει το μίγμα, το ταψί το αλείφετε με λάδι και βάζετε το μίγμα το απλώνετε σε όλο το ταψί να γίνει σαν πίτα για ψήσιμο στους 250 βαθμούς για 1 ώρα. Να γίνει κάπως έτσι.

.

Γαλοπούλα
Τη πλένετε καλά, την κόβετε σε μερίδες και την τοποθετείτε σε ένα ταψί ρίχνετε το αλάτι, πιπέρι , τον χυμό από το λεμόνι, τον χυμό από τα πορτοκάλια, το λάδι και 1 ποτήρι νερό. Το ψήνετε στους 200 βαθμούς για 1,5 ώρα ( η ώρα δεν είναι πάντα στάνταρ πάει ανάλογος με τα κιλά τις γαλοπούλας).

Πίτα
Αφού έχετε ψήσει την πίτα μας, την αφήνετε λίγο να κρυώσει. Παίρνετε μια κατσαρόλα και αρχίζετε να κάνετε σε πολύ μικρά κομματάκια ( να γίνει σαν θρύψαλα). Ρίχνετε το δυόσμο,( εάν επιθυμείτε μπορείτε να βάλετε και 1 σκόρδο που το έχετε κόψει σε φέτες).

Ζουμί
Το ζουμί που έχει βγάλει η γαλοπούλα το παίρνουμε και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 1,5 λίτρα νερό και λίγο παραπάνω, αναλόγως με το ζουμί από την γαλοπούλα συνολικά χρειάζεται 2 λίτρα νερό, λάδι και 4-5 σκελίδες σκόρδο με το που αρχίζει και βράζει βγάζετε το σκόρδο.
Στην κατσαρόλα που είχατε κάνει την πίτα ρίχνετε το ζουμί και ταυτόχρονα το ανακατεύετε με 2 μεγάλες κουτάλες μέχρι να μαλακώσει. Βάζετε το καπάκι και το αφήνετε για 2-3 λεπτά.

Καλή επιτυχία…
Καλή όρεξη..

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

To Top