Αλβανική Κουζίνα

Το κυριακάτικο φαγητό της μαμάς Λέτας: 3 συνταγές. Οι συνταγές μας είναι: σπανακόπιτα, αραπας( arapash) και ραβανί

Το κυριακάτικο φαγητό της μαμάς Λέτας

Λήγω τις ημέρας σήμερα αποφασίσαμε να γράψουμε 3 συνταγές. Οι συνταγές μας είναι: σπανακόπιτα, αραπας( arapash) και ραβανί αλλά όχι όπως το ξέρετε λίγο διαφορετικά.

spanakopita

 

 

 

 

 

 

1ο Συνταγή

Σπανακόπιτα

Υλικά

1 κιλό σπανάκι

250 γρ. τυρί

700 γρ. αλεύρι

Αλάτι

2 κουτ. φαγητού ξύδι

1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι

Μαϊντανό

1 Αυγό

Άνηθο

Φρέσκο κρεμμύδι

Νισεστέ

Νερό

Εκτέλεση

Ζύμη

Παίρνετε ένα ταψί και ρίχνετε το αλεύρι το ξύδι και το λάδι και λίγο νερό αλάτι , ρίχνετε νερό μέχρι να γίνει ένα μίγμα, το ζυμώνετε καλά ώστε να σφίξει. Να γίνει όπως στην εικόνα. Την ζύμη την αφήνετε 1 ώρα για να φουσκώσει

 

Γέμιση

Πλένετε το σπανάκι και το κόβετε σε μικρά κομμάτια, σε ένα μπολ βάζετε το σπανάκι με καυτό νερό , το αφήνετε για 30 λεπτά. Μετά από τα 30 λεπτά στορίζετε το σπανάκι και το ρίχνετε σε ένα άλλο μπολ μαζί με το τυρί, το μαϊντανό, τον άνηθο, το φρέσκο κρεμμύδι που το έχετε ψήλο κόψει και το έχετε τσιγαρίσει νωρίτερα, αλάτι, λάδι και 1 αυγό. Τα ανακατεύετε καλά όλα μαζί.

 

Προετοιμασία πίτας

Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας κάνουμε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε τα φύλλα για την πίτα μας.

1ο βήμα

Ρίχνετε λίγο νισεστέ και αλεύρι στο τραπέζι και ανοίγετε το φύλλο.

2ο βήμα

Τοποθετείτε το φύλλο στο ταψί και ρίχνετε λάδι από πάνω στο κάθε φύλλο, βάζετε 4 φύλλα για βάσει από πάνω την γέμιση και μετά τα επόμενα 4 φύλλα καθώς και λάδι.

3ο βήμα

Αφού έχετε βάλει και από πάνω τα φύλλα την κόβετε σε κομμάτια και την βάζετε για ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.

 

 

 

arapash

 

 

 

 

 

 

 

2ο Συνταγή

Αραπας ( Arapash)

Μιας σήμερα πολύ θα ψήσετε αρνί σας δίνουμε που ταιριάζει πολύ.

 

1 κιλό έντερα

500γρ. καλαμποκάλευρο

1 κιλό γιαούρτι

500γρ νερό

100γρ βούτυρο

Λάδι

Αλάτι

Φρέσκο κρεμμύδι ( εάν επιθυμείτε)

Εκτέλεση

Πλένετε καλά το έντερο, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρουν μια βράσει. Τα βγάζετε από την φωτιά, σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνετε λίγο λάδι και το έντερο που το έχετε κόψει σε κομμάτια και τα τσιγαρίζετε μαζί με το φρέσκο κρεμμύδι δεν είναι απαραίτητο όποιος επιθυμεί. Μέσα στο έντερο ρίχνετε το γιαούρτι και το νερό. Αφού αρχίζουν και βράζουν ρίχνετε το καλαμποκάλευρο αφού έχουν βράσει στο τέλος ρίχνετε το βούτυρο.

 

3η Συνταγή

Ραβανί

 

 

 

ravani1

 

 

Υλικά

1 κούπα του τσαγιού καλαμποκέλαιο

1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη

1 κούπα του τσαγιού σιμιγδάλι

1 κούπα του τσαγιού αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

4 αυγά (χτυπάμε χώρια το κρόκο και χώρια το ασπράδι)

2 κουτ, γλυκού μπεικιν παουντερ

2 βανίλιες

1 κεσεδάκι γιαούρτι

1 ξύσμα από λεμόνι

Σιρόπι

3,5 κούπες του τσαγιού νερό

3 κούπες του τσαγιού ζάχαρη

Εκτέλεση

Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη, τους κρόκους, το μπεικιν παουντερ, τη βανίλια, το γιαούρτι και το ξύσμα. Προσθέτετε το ασπράδι, τη σιμιγδάλι και το αλεύρι και τα χτυπάτε όλα μαζί. Ρίχνετε λίγο λάδι στο ταψί και το αλείφετε όλο. Το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Το σιρόπι το βράζετε για 15 λεπτά. Όταν γίνει το γλυκό μας πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο.

 

1ο βήμα 

 

1 vima

 

2ο βήμα  

 

 

2 s

 

3ο βήμα  

 

3siropi

4ο βήμα  

 

4siropi

5ο βήμα  

 

 

5siropi

6 βήμα     

7 siropi

Καλή όρεξη

      Καλή επιτυχία

           Καλό Πάσχα

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

To Top