Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση

Ποια η διαδικασία απόκτησης ελληνικής ταυτότητας αφού εγκριθεί η ιθαγένεια


Ποια η διαδικασία απόκτησης ελληνικής ταυτότητας αφού εγκριθεί η ιθαγένεια

Αν νομίζετε ότι με την κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας τελειώνει η διαδικασία και με το που εγκριθεί παίρνετε αυτομάτως ελληνική ταυτότητα, τότε κάνετε μεγάλο λάθος.

Η διαδικασία από την στιγμή που εγκρίνετε η ιθαγένεια μέχρι να πάρετε την ταυτότητα είναι εξίσου περίπλοκη και χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 μήνες.

[maxbutton id=”5″]

Ποια είναι η διαδικασία

Όποιος πολίτης τρίτης χώρας έχει κάνει αίτηση για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας πρέπει να παρακολουθεί την πορεία του φακέλου του για να δει αν έχει εγκριθεί η ιθαγένεια στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο Albanians.gr αυτήν την πλατφόρμα μπορείτε να την βρείτε στην διεύθυνση

Αφού έχει εγκριθεί η ιθαγένεια ακολουθείτε αυτή η διαδικασία

Πρώτα το φάκελο τον υπογράφει ο γενικός γραμματέας της Διεύθυνσης Ιθαγένειας της περιοχής που υπάγεστε. Αφού το υπογράψει ο ΓΓ τότε ο φάκελος  πηγαίνει για υπογραφή από το Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών.  Στο υπουργείο ο φάκελος επανεξετάζετέ από νέο εισηγητή και αν ο φάκελος είναι πλήρης τότε πηγαίνει (μετά από δυο μήνες) για υπογραφή στον υπουργό.  Στην περίπτωση που ο φάκελος έχει λήξει το έγγραφο για το ποινικό μητρώο, τότε ο εισηγητής ζητάει να έρθει νέο έγγραφο το οποίο μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την διαδικασία.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία τότε ο φάκελος πηγαίνει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να δημοσιευτεί. Η διαδικασία  της δημοσίευσης κάνει 10-15 εργάσιμες ήμερες.

Αφού δημοσιευτεί το όνομα σας στο ΦΕΚ με την απόφαση για την κτίση της Ελληνικής Ιθαγένειας , η διεύθυνση ιθαγένειας στέλνει την απόφαση  στην οικία σας και στο ληξιαρχείο οπού λέει ότι ο τάδε πολίτης με τάδε απόφαση τάδε και τάδε δημοσίευση  απέκτησε την Ελληνική Ιθαγένεια. Με αυτήν την απόφαση η Διεύθυνση Ιθαγένειας επιβεβαιώνει και την διεύθυνση κατοικία σας.

Έχοντας λάβει την απόφαση από την διεύθυνση ιθαγένειας  ο πολίτης πρέπει να κάνει αυτά τα βήματα:

Βήμα πρώτο: Με την βεβαίωση ο πολίτης πηγαίνει στο Δημαρχείο να κάνει αίτηση για εγγραφή στο Δημοτολόγιο.

Βήμα Δεύτερο: Αφού σιγουρευτούν ότι έχουν κάνει εγγραφή στα δηματολόγια  τότε πηγαίνει στην Διεύθυνση  Μετανάστευσης οπού υπάγεται για να ακυρώσει την άδεια διαμονής του. Διαδικασία που θέλει περίπου 10 εργάσιμες.

Βήμα τρίτο:  Αφού έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή στο Δηματολόγιο  τότε κάνεις αίτηση στο Ληξιαρχείο για να πάρεις Ληξιαρχική πράξη γέννησης . Η διαδικασία παίρνει από 7-15 εργάσιμες (για άγαμους πολίτες)

Και κάπου εδώ ο τελειώνει η διαδικασία και ο πολίτης μπορεί να βγάλει  ταυτότητα.

Τα δικαιολογητικά για την εκδοσή Δελτίου Ταυτότητας είναι

  • Η απόφαση της κτήσης Ελληνικής Ιθαγένειας
  • Το διαβατήριο
  • Η απόφαση ακύρωσης της άδειας διαμονής από την Περιφέρεια
  • Το πιστοποιητικό γέννησης
  • Ένα εκκαθαριστικό ή λογαριασμό ΔΕΚΟ,
  • 2 φωτογραφίες
  • Έναν Έλληνα μάρτυρα ο οποίος μπορεί να είναι και συγγενής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΣΧΟΛΙΑ

To Top