Κώδικας Μετανάστευσης

Μετατροπή άδειας διαμονής δεκαετούς διάρκειας σε επί μακρόν διαμένοντος

Η άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας και η άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος ανήκουν στις κατηγορίες των μακροχρονίων άδειων.

Η άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας είναι εθνική άδεια διαμονής ενώ η επί μακρόν διαμένοντος είναι Ευρωπαϊκή άδεια.

Τα δικαιολογητικά για την άδεια δεκαετούς διάρκειας μπορείτε να τα βρείτε εδώ Ζ3. Άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας – Άρθρο 138 παρ.1

Τα δικαιολογητικά για την άδεια επί μακρόν διαμένοντος μπορείτε να τα βρείτε εδώ Ζ1. Άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος – Άρθρο 90

Μια από της βασικότερες διαφορές ανάμεσα στις δυο άδειες. όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, είναι ότι με την άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος ένας μετανάστης μπορεί να εργαστεί σε χωρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ενώ με την δεκαετούς διάρκειας όχι. Διαβάστε τι προσφέρει η άδεια επί μακρόν διαμένοντος εδώ   Τι κερδίζεις με την άδεια επί μακρόν διαμένοντος

Ο αριθμός  των μεταναστών που κατέχουν άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας σε σχέση με αυτός που έχουν επί μακρόν διαμένοντος είναι σαφώς μεγαλύτερος, και αναμένετε να αυξηθεί και άλλο καθώς όλες οι άδειες διαμονής αορίστου χρόνου καταργούνται και μετατρέπονται σε δεκαετούς διάρκειας.

 

[maxbutton id=”1″]

 

 

Πως μπορεί να μετατρέψει κάποιος που κατέχει άδεια δεκαετούς διάρκειας σε επί μακρόν διαμένοντος?

Οι κάτοχοι άδειας διαμονής δεκαετούς διάρκειας μπορούνε πολύ εύκολα να μετατρέψουν σε επί μακρόν διαμένοντος αρκεί να πληρούν δυο προϋποθέσεις.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν το απαραίτητο εισόδημα των 8500€ που απαιτείται για την  επί μακρόν διαμένοντος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης όσοι μετανάστες έχουν δηλώσει το ποσό των 8500€ για τα τελευταία 2 χρόνια, μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς των επί μακρόν διαμένοντος. Αυτό θα ισχύσει για αιτήματα που θα υποβληθούν ,μέχρι 31.12.2014. Μέτα από αυτήν την ημερομηνία το ποσό σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει 6500€ το έτος

Επίσης τονίζουμε ότι τα 8500 είναι οικογενειακό εισόδημα και δίνει άδεια και στους δυο συζύγους εφόσον έχουν συμβάλει, έστω και με μικρό ποσό, σε αυτό.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση της επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού

ΠΡΟΣΟΧΗ  Αυτόματα πιστοποιείται η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού για όσους έχουν και  μπορούν να αποδείξουν νόμιμης δωδεκαετούς διαμονής στην Ελλάδα κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης.

Σε άλλες περιπτώσεις που ο κάτοχος άδειας διαμονής δέκατους διάρκειας δεν έχει 12 χρόνια νόμιμης διαμονής άλλα λιγότερο (είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ματαναστών που είναι σε αυτήν την κατηγορία) τότε ο μετανάστης θα πρέπει να πιστοποιήσει την επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού  όπως προβλέπει ο νόμος-Διαβάστε εδώ ποια τα δικαιολογητικά  Ζ1. Άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος – Άρθρο 90

Αν λοιπόν ο μετανάστης κάτοχος άδειας διαμονής δέκατους διάρκειας πληρεί τις  δύο προαναφερθείσες προϋποθέσεις μπορεί να μετατρέψει την άδεια του  σε επί μακρόν διαμένοντος χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει άλλο παράβολο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

To Top