Emigracion

Ekskluzive Paraqitet nesër Ligji i ri për Emigrantët. Disa nga ndryshimet.

Emigracion

Μαριονέλ Μίτσκα (Marjonel Micka) Δημιουργός και διαχειριστής του Albanians.gr

Greqi. Siç u bë e ditur përpara disa orësh nesër e Enjte 12/9/2013 do paraqitet nga ministri i Brendëshëm Jani Mihaelaki dhe zëvëndësministri Leonidha Grigorakos ligji i ri për emigrantët në Greqi. Ligji i ri quhet Kodi i Emigracionin dhe Integrimit Social dhe përbëhet nga 140 faqe.

Është hera e parë që Greqia tenton të bashkoi rreth 20 ligjet për emigracionin, 6 dekretet presidenciale dhe 42 rregulloret, ne një ligj të vetëm.

Siç bëhet e ditur ligji i ri ballancon këndvështrimet e dy forcave politike ne Greqi, Demokracinë e Re dhe Pasok , duke e bërë më të rreptë proçedurën e dhënjes të nënshtetësisë (kërkese e Demokracisë të Re) , dhe lehtësimin e proçedurës të dhënjes të lejes me afat të zgjatur-epi makron dimenontos(kërkesë e PASOK)

Synimi kryesorë i Qeverisë Greke në Kodin e ri të Emigracionit është që të gjithë emigrantët që kanë leje qëndrimi kombëtare si 10 vjeçare, ose pa afat ti kthejnë ato në Leje Qëndrimi Për kohë të zgjatur (5 vjeçare). Kujtojmë këtu se kjo leje jepe të drejtën tek emigrantët të lëvizin në vëndet e Bashkimi Europian si dhe të punësohen në këto vënde.

 

Disa nga ndryshimet që janë bërë publike deri tani

Sipas burimeve të www.albanians.gr disa nga ndryshimet kryesore që paraqiten në këtë ligj do jenë

1. Hiqet leja e qëndrimit 10 vjeçare dhe e Pergjithëmonëshme (Aoristou xronou). Në vend të tyre do jepçet 5 vjeçare. Kush ka leje 10 vjeçare ose Aoristou Xronou nëse nuk e ndërron , kur ti skadoi leja nuk do i jepet më leje 10 vjeçare por 5 vjeçare ose leje tjetër që do kërkoi emigranti.

2. Jepet mundësia tek emigrantët me leje 10 vjeçare apo pa afat ti kthejnë ato në Leje Qëndrimi me kohë të zgjatur (5 vjaçare) , para se ti skadoi afati i lejes. LEXONI SE ÇFAR ËSHTË KJO LEJE TEK KY LINK Leje qëndrimi për kohë të zgjatur (επί µακρόν διαµένoντος).

3. Për të gjithë ata që nuk pëmbushin kriteret për të marrë leje 5 vjeçare do jepen leje të posaçëme 3 vjeçare.

LEXONI KËTU KRITERET QË DUHEN TË PËRMBUSHEN PËR TË MARRË LEJE QËNRIMI ME KOHË TË ZGJATUR Άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος-Δικαιολογητικά. Kriteri kryesore në leje do ndryshojnë me lehtësime të mëtejshme për emigrantët

4. Fëmijët që kanë lindur ose janë rritur në Greqi, shkojnë në shkolla Greke do ju jepet e drejta e lejes e qëndrimit me kohë të zgjatur dhe do lehtësohen proçedurat e dhënjes të kësaj leje. Sipas burimeve qeveritare me këtë ligj Greqia synon që fëmijët që do kërkojnë nënshtetësi mos ta bëjnë atë vetëm për të drejtat që jep nënshtetësia, por të jenë integruar në shoqërinë Greke.(!) Sipas informacioneve që diponojmë si albanians.gr kjo pikë fillimisht ishte që fëmijëve tu jepej leje vetëm për 10 vjet, por u ndryshua momentin e fundit

5. Do ndryshoi proçedura e bashkimit familjarë. Do ketë kontrolle speciale për të vërtetuar gjëndjen familjare.

6. Hiqen ensimat nga lejet e qëndrimit dhe leja varet nga libri i shëndetësisë. Një masë kjo shumë e nevojshme  nga momenti që me qindra emigrantë janë pa punë dhe nuk mund të plotësojnë ensimat që duhen për të aplikuar për leje qëndrimi

7 . Hiqet shuma 10000 euro e të ardhurave totale për rinovimin e lejeve të qëndrimit të familjeve (Bashkim familjar etj)

8. 4 llojet e lejeve të punës që ekzistojnë tani (παροχής υπηρεσιών ή έργου-ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα-εξαρτημένη εργασία -άδεια για εργασία κατά τη διάρκεια σπουδών ) do bashkohen vetëm në një leje të vetme pune.

9. Hiqen 20 kritere (δικαιολογητικά) për  rinovimin e lejes të qëndrimit.

10. Nga 50 që janë tani tipet e lejeve të qëndrimit do të bëhen 19

 

PROÇEDURA-SHPJEGIME

Proçedura për ligjin e ri ështlë kjo. Nesër paraqitet dhe del për diskutim publik. Mbasi të bëhen vërejtjet ligji shkon sërisht në ministri dhe bëhen korigjimet. Dhe mbasi të bëhen korigjimet ligji merr rrugën për në parlament ku mbasi votohet bëhet ligj i shtetit.

Albanians.gr rezervohemi për pikat e mësipërme sepse ligji në fjalë është akoma në diskutim. Praktika ka treguar se deri tek  ligji përfundimtarë që do dërgohen në parlament do ketë ndryshime.

Albanians.gr do e ndjeki çështjen nga afër dhe do ju informojmë vazhdimisht për ligjin, për hodhësirat e ligjit të ri si dhe çfar duhet të kini kujdes.

Për albanians.gr

Gaston Sanxhaku

LEXONI AKOMA
Ja ndryshimet në ligjin e ri për Lejet e Qëndrimit


Leje qëndrimi për kohë të zgjatur (επί µακρόν διαµένoντος)


Άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος-Δικαιολογητικά

Comments

comments

More in Emigracion

a745ec0a4f683ca5efa3f376df071af7_L

Vetëm me libër shëndeti rinovimi i lejeve të qëndrimit

Gaston SanxhakuΝοεμβρίου 9, 2014
banner_pasaporte_shqiptare-609x340

Fillojnë aplikimet për pasaportat e reja për fëmijët që kanë problem me Toponimet

Gaston SanxhakuΟκτωβρίου 14, 2014
1379569_631095636940599_1124995722_n

Elemente shtesë sigurie për dokumentat biometrike

Gaston SanxhakuΟκτωβρίου 11, 2014
???????? ??????????

Ndryshon proçedura për Bashkim Familjar për emigrantët

Gaston SanxhakuΟκτωβρίου 9, 2014
Skandali me toponimet - Αντιγραφή

TOPONIMET SKANDAL Shkruhet materniteti si qyteti i lindjes për shqiptaren në Greqi

Gaston SanxhakuΟκτωβρίου 8, 2014
njerez ne fokus

Τoponimet Kostoja e zgjidhjes së problemit VIDEO

Gaston SanxhakuΣεπτεμβρίου 15, 2014
newego_LARGE_t_1101_54351103

2 grekë të “Agimit të Artë  kërcënonin familjen shqiptare Dënohen me 1 vit burg

Gaston SanxhakuΣεπτεμβρίου 13, 2014
banner_pasaporte_shqiptare-609x340

Fillon puna për korigjinim e Toponimeve Branda Tetorit aplikimet e reja FOTO

Gaston SanxhakuΣεπτεμβρίου 4, 2014
kakavi

Vendimi i qeverisë Shqiptare për toponimet

Gaston SanxhakuΣεπτεμβρίου 1, 2014
banner_pasaporte_shqiptare-609x340

Zgjidhet çështja e Toponimet me Greqinë Ja vendimi i plotë

Gaston SanxhakuΑυγούστου 29, 2014
europe

Si të ktheni lejen 10 vjeçare në leje qëndrimi me kohë të zgjatur (5 vjeçare që të lejon punësim në Bashkimin Europian)

Gaston SanxhakuΑυγούστου 25, 2014
lajmerim1

Lajmërim për emigrantët në Greqi

Gaston SanxhakuΑυγούστου 6, 2014

Get Widget